מניעת כניסת עובדים פלסטינים לישראל – מתי ולמה?
מאת: עורך דין ענאן חמאם | עודכן על ידי עו"ד ענאן חמאם בתאריך: 21.8.2023, פורסם בתאריך: 12.9.19.
על מנת שעובד פלסטיני יוכל לקבל היתר עבודה בישראל, אמור הוא לקבל אישור מהמת"ק (מנהלת התיאום והקישור) וזאת לאחר שייבדק אם יש כנגדו מניעה כלשהי לכניסתו (לרוב מניעה משטרתית ו/או ביטחונית). להלן הסבר על סוגי המניעות הללו:
מניעה משטרתית
מניעה משטרתית: מניעה משטרתית מוטלת בדרך כלל על אנשים אשר היו בעבר בישראל ומסיבה כלשהי ביצעו עבירה שאין לה השלכות ביטחוניות, אך מדובר בעבירת חוק בהתאם לחוק הפלילי הישראלי ואז מוטלת עליהם על ידי בית המשפט ו/או על ידי המשטרה מניעה מכניסה לישראל וזאת בשל כניסה לא חוקית בעבר לישראל וללא היתר או עבירת רכוש, תעבורה, אלימות, גניבה, סחר או שימוש בסמים וכו'. מי שמוטלת עליו מניעה משטרתית אמור להגיש בקשה למת"ק באזור מגוריו בכדי לברר מהיכן הוטלה אותה מניעה, מטעם מי ואיך אפשר, אם בכלל, להסירה או עד מתי היא חלה. בדרך כלל, את המניעה בעבירות מסוימות מחילים לתקופה ארוכה במיוחד בכדי למנוע מאותו אדם להיכנס לשטחי מדינת ישראל בשל מסוכנות ו/או חשש לאותה מסוכנות, ורק בהגשת בקשה מיוחדת וטעמים מיוחדים שיוגשו במקרים מסוימים למת"ק באזור מגוריו של הפלסטיני או לבית המשפט אשר החיל את אותה מניעה.
מניעה ביטחונית
מניעה ביטחונית: מניעה ביטחונית מוטלת בדרך כלל על אנשים אשר עברו עבירה שיש בה מעין סכנה ביטחונית למדינת ישראל ו/או מנגנוני הביטחון בה, אך יכולים להיות מקרים נוספים שמניעה זו מוטלת על אנשים אשר קרובי משפחה שלהם היו מעורבים במקרים שסיכנו את בטחון המדינה ו/או שהיו נמצאים בקרבת מקום שהיו בו הפרות סדר ו/או בשל מידע מודיעיני אשר במקרים רבים אינו מבוסס עובדות על היות אותו אדם בעל פעילות ביטחונית זו או אחרת. מניעה מסוג זה אפשר להגיש בקשה להסרתה, ובדרך כלל הבקשה מוגשת למת"ק שבאזור מגוריו של מגיש הבקשה, ובהתאם להנחיות אנשי הביטחון ניתנת החלטה לגבי הסרתה או לא, ואם במקרים מסוימים האיש שמעוניין להסיר את אותה מניעה ביטחונית ושהוא בטוח שאין הצדקה למניעה כי אין לו שום קשר לכל פעילות ביטחונית נגד מדינת ישראל ו/או אזרחיה, מוגשת עתירה מנהלית כנגד החלטת המת"ק לאי הסרת המניעה, אם הבקשה נדחית גם על ידי בית המשפט לעניינים מנהלים ובמקרה ושיש שאלה משפטית מוגש ערעור לבג"צ להסרת אותה מניעה ביטחונית. גם עבור מניעה מסוג זה ניתן להגיש בקשה להסרתה, בדרך כלל למת"ק שבאזור מגוריו של מגיש הבקשה ובהתאם להנחיות אנשי הביטחון ניתנת החלטה לגבי הסרתה או לאו. אם במקרים מסוימים המבקש בטוח שאין כל הצדקה למניעה וכי אין לו שום קשר לכל פעילות ביטחונית נגד מדינת ישראל ו/או אזרחיה, מוגשת עתירה מנהלית כנגד החלטת המת"ק לאי הסרת המניעה, ואם גם זו נדחית על ידי בית המשפט לעניינים מנהליים, ובמקרה שישנה שאלה משפטית, מוגש ערעור לבג"צ להסרת המניעה הביטחונית.
כניסה במקרי חירום
ישנם גם מקרי חירום – מקרים שחלה על אנשים מסוימים סכנה לחייהם בשל סיבות כאלו ואחרות ולמרות שמוטל עליהם מניעות משטרתיות ו/או ביטחוניות כמפורט לעיל, כניסתם מותרת לישראל במקרי חירום, כגון:
א. רדיפה בשל נטיות מיניות – ברשות הפלסטינית מנדים, רודפים ואינם מקבלים נטיות מיניות שונות כגון הומואים ולסביות. אלו נרדפים על ידי קרובי משפחתם ואחרים ומתעוררת סכנה לחייהם, ולכן במקרים רבים ולמרות הטלת אותן מניעות, ניתנת להם האפשרות לקבל מכסה בישראל.
ב. חשד לסיוע לישראל – ברשות הפלסטינית מי שנחשד ו/או הואשם (לעתים גם ללא ראיות בעניין) שסייע למדינת ישראל ו/או לכוחות הביטחון בה, חייו בסכנה ובאופן אוטומטי דמו "מותר" על ידי הסובבים אותו, ולכן גם במקרים אלו, ולמרות המניעות המוטלות על אותו אדם, מתאפשרת כניסתו לישראל מטעמים הומניטריים.
על מנת לקבל עוד פרטים אודות אפשרויות הסרת מניעה משטרתית ו/או הסרת מניעה ביטחונית ובכל שאלה בנושא, נא צרו קשר עם משרדנו כעת ונשמח לנסות לסייע בכל הנדרש!